Съвременната танцова техника

Академия Жоссан” е мястото, където всеки може да изрази себе си, чрез красотата на движението.

Всеки ученик е единствен и неповторим в своята индивидуалност и точно поради тази причина, тук всички малки и големи любители на съвременната танцова техника получават нужното отношение и внимание. Като също така се дава и възможност за свободна импровизация, за да може всеки да разгърне изцяло потенциала си.

Ние държим всяко дете в залата да се чувства комфортно и щастливо! Именно за това, в основата на нашата методика на преподаване при по-малките деца, в хармония със суровата техническа част, участват и много игрови елементи.

В групите при големите подхода е изцяло индивидуален. Помагаме на всеки да покаже най-доброто от себе си, съобразявайки се с неговите физически качества и личностна характеристика.

Какво представлява съвременната танцова техника или така нареченият модерен танц:

Съвременният танц се развива в началото на 20 век и възниква като реакция срещу нормите и философията на класическия балет. Той е естествено продължение на класическия танц, но представен под една нова, различна форма, която олицетворява свободата на движението, духа и тялото.

Основните техники в съвременния танц са:

  • Кънингам (по името на учителя и хореограф Мърс Кънингам) — тази техника е фокусирана върху разположението на човешкото тяло в пространството, ритъма и артикулацията на движенията, които следват една естествена енергийна линия.
  • „Греъм“ (по името на американската танцьорка, хореограф и педагог Марта Греъм) — тази техника се характеризира със свиване, отпускане, падане и възстановяване на човешкото тяло, и по-специално работа с коремната и тазова област, чиито движения се разиграват предимно на земята.

“На никой не му пука дали танцуваш добре. Просто ставай и танцувай. Великите танцьори са велики, не заради тяхната техника, велики са заради страстта, с която танцуват.”

“Това, което винаги съм искала да правя е, да показвам забавлението, радостта от танца.”

“Движението никога не лъже. То е барометър показващ състоянието на душата.” Марта Греъм

  • Лимон (по името на мексикансия танцьор и хореограф Хосе Лимон) — неговата техника набляга върху търсенето на връзката между енергия и гравитация, като използва силата на тежестта на тялото.
  • „Освобождаване“ — това е техника, която очертава яснотата и лекотата на движенията в съчетание с ефективно използване на човешката енергия и правилно дишане.
  • Хортън(по името на американския танцьор и хореограф Лестър Хортън) — сърцевината на неговата техника е в поредицата от движения за „Укрепване“. Те са специфични упражнения, които работят върху физическите умения, като сила и гъвкавост, но също така и върху ритмични способности.

„I am sincerely trying now to create a dance technique based entirely upon corrective exercises, created with a knowledge of human anatomy; a technique which will correct physical faults and prepare a dancer for any type of dancing he may wish to follow; a technique having all the basic movements which govern the actions of the body; combined with a knowledge of the origin of movement and a sense of artistic design“ Lester Horton.

  • Импровизация (набляга се на търсенето на индивидуалното и уникалното, при създаването на нови и различни движения), и „Контактна импровизация“ (тя описва танца като дуетна форма, в която се използват силата на тежестта и нейното обменяне, гъвкавите движения и взаимния допир).

Събота и Неделя от 17:30 до 19:00 ч

Единично посещение – 15 лв. (90 минути)

4 посещения – 50 лв.

8 посещения – 90 лв.

телефон :  0888799932

ФБ: https://www.facebook.com/academyzhossan/