История на танца

Тъй като танцовото изкуство не оставя ясно идентифицируеми физически артефакти не е възможно да се каже кога точно танцът става част от човешката култура.

ТАНЦИТЕ В ДРЕВНОСТА

Танцът има древни традиции. Смята се, че човекът е експериментирал с тялото си, използвайко го като инструмент за комуникация.

За примитивния човек танцът е ритуал. Той е бил използван за създаване на „контакт“ с боговете и като социална дейност. Най-важните моменти от живота на хората са пресъздавани чрез танците, в които участва цялата общност.

Дори по-късно в римската и гръцката култура, танцът продължава да бъде феномен на „масите“. Танците са били хаотични, изразяващи лудостта на разюзданата тълпа, освободена от бремето на бедността и трудния живот.

С появата на християнството, което счита тялото за грешно, танцът се е смятал за проява на злото. Затова вече не се свързва с религията и ритуалите. Традицията се запазва жива благодарение на скитащите артисти — мимове, комедианти и смешници, които са обикаляли из Европа.

РЕНЕСАНС

През това време дворцовият живот е опорна точка на социалния живот на всяка държава. В двореца танцът е начин на общуване и е бил неразделна част от грандиозните развлечения.

Изпълненията са били смесица от драма, музика, танц и пантомима — шествия, обогатени със зрелищни ефекти и пищни чудати костюми. Тези кoстюми са били уникални. Историите са били вдъхновени от митовете за древна Гърция и Рим или на базата на определени теми, като например сезоните, природата, далечни земи.

В началото танците в двореца са интерпретирани от аристократи и кралски особи в дворцовите зали и градини. Те са разглеждани като начин да се разнообразява живота в двореца, който иначе е бил монотонен и скучен. Затова да се научат да танцуват било необходимо социално качество на благородниците и част от образованието в млада възраст. По време на Ренесанса се появява фигурата на професионалния танцов учител, който преподава стъпките, жестовете, въртенето и поклоните. Един от най-известните майстори на това време е Уйлям Юдеин, който определя шестте качества на добрия танцьор: мярка или възможност за измерване на темпото; координация на движенията; способността да си припомни заучените стъпки; движение в определена ограничена площ; способността да се представи; движения на тялото, доказващи перфектно танцуване. Възниква изискването да се запаметяват стъпките и от този момент нататък да се основават на много строги правила и дворцовият танц престанал да бъде импровизиран.

Първият балет, на който се знае хореографията, музиката и оригиналното либрето, е Le Ballet Comique de la Reyne, представен в Париж. Това е първото ключово събитие за разпространение на танцовото обучение.

Друго ключово събитие за разпространение на танцовото обучение е създаването на първото танцово училище за благородници в Милано през 1545 година.

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Съвременният танц е стил на танца, който се появява през XX век като следствие на модерния танц и други техники, характерни за това време. Определянето на този стил е доста трудно. Той не е свързан със специфична техника, а е по-скоро философия на танца. В съвременния танц, хората се опитват да проучат естествената енергия и емоции на своите тела, за да създават танци, които често са много лични.

Съвременният танц постоянно експериментира. Тялото на съвременния танцьор е положено в съвременната действителност на съвременния човек от новото хилядолетие. В своите жестове, в движенията, в линиите на тялото, ръцете, дланите, краката, човекът изразява човешките емоции, постоянно търсене на любовта, на радостта на живота, еросът в желанието на телата, които се свързват… Но там има и страх, там е и несигурността на съвременния живот…